Poštovane/i kolegice i kolege,

Prvi alkohološki simpozij Bosne i Hercegovine s međunarodnim učešćem se održava u Tuzli gradu soli, ljubavi, mira i tolerancije. Ponosni smo što ovaj Skup organizujemo u saradnji s nama dragim kolegicama i kolegama iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Posebno, želimo izraziti svoje zadovoljstvo što stručni skup o alkoholizmu, organizujemo u gradu u kojem su se decenijama njegovale edukativne, preventivne i druge aktivnosti vezane za alkoholizam. Psihijatrijska zajednica u Bosni i Hercegovini je brojčano relativno mala ali dovoljno osnažena da se, danas, uspješno može nositi sa svim naučnim, stručnim i društvenim izazovima. Stoga, hvala svima koji su se odazvali našem pozivu da dođu u Tuzlu i na taj način doprinesu daljem jačanju struke i prakse u području psihijatrije i mentalnog zdravlja. Naša želja je da kroz organizaciju stručnih skupova koji su otvoreni za sve profesije širimo znanja, dijelimo iskustva, gradimo prijateljstva i pozitivno utičemo ne samo na promjene u medicini i psihijatriji već i u široj društvenoj zajednici. Posebno nam je drago što će se na Prvom alkohološkom simpoziju Bosne i Hercegovine s međunarodnim učešćem okupiti više od 100 stručnjaka i to psihijatara, psihologa, socijalnih radnika, medicinskih sestara i drugih stručnjaka iz srodnih disciplina iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore. Vjerujemo da na ovaj način dajemo i svoj doprinos u sveukupnim društvenim tokovima regionalnog povezivanja i osnaživanja puta ka evropskim integracijama.
Nadamo se da će svi učesnici ovog Simpozija, kako predavači, tako i oni koji su došli da učestvuju slušajući i razmjenjujući iskustva imati višestruke koristi. Zahvalni smo suoorganizatorima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije što su se odazvali našem pozivu. Iskreno se radujemo vašem dolasku u Tuzlu, sa željom da s Prvog alkohološkog simpozija Bosne i Hercegovine ponesete pozitivna iskustva i nova saznanja. Želimo da vam boravak u Tuzli bude koristan i ugodan.
Otvaranje simpozijuma
Prof. dr. med. sc. Marija Burgic-Radmanovic (Banja Luka, BiH), Predsjednica Udruženja psihijatara u BiH Prof. dr. med. sc. Enver Zerem, direktor za medunarodnu suradnju i edukaciju UKC Tuzla (Tuzla, BiH) Prof. dr. med. sc. Alija Sutovic, Predsjednik Udruženja psihijatara Tuzlanskog kantona (Tuzla, BiH)
 
  Učesnici :  
Prof. dr. med. sc. Ismet Cerić (Sarajevo, BiH) Prof. dr. med. sc. Danijel Buljan (Zagreb, Hrvatska) Prof. dr. med. sc. Petar Nastašić (Beograd, Srbija)
Prof. dr. med. sc. Ljiljana Moro (Rijeka, Hrvatska) Prof. dr. med. sc. Abdulah Kučukalić (Sarajevo, BiH) Prof. dr. med. sc. Osman Sinanović (Tuzla, BiH)
Prof. dr. sc. književnosti
Muhamed Huković (Sarajevo, BiH)
Doc. dr. med. sc. Zoran Zoričić (Zagreb, Hrvatska) Doc. dr. med. sc. Esmina Avdibegović (Tuzla, BiH)
Prim. dr. Darja Boben-Bardutzky (Ljubljana, Slovenija) Prim. dr. Tenzila Žoljic-Ramović (Sarajevo, BiH) Mr. med. sc. Avdo Šakušić (Tuzla, BiH)