| Home | Bolesti | Dijagnostika | Lijekovi | Radovi | Novosti | Forum | Linkovi |

Kunica - Stolisnik dr. Merim Omerhodžić
 

Latiski naziv Achillea millefolium
Familija:Compositae
Apotekarski naziv: Millefolii herba, folia, flores
Nazivi kunica, ranjenik, stolisnik
Nalazište Raste po rubovima oranica, sunčanim obroncima i pašnjacima. Široko je rasprostranjena u našim krajevima..
Opis od 10 - 70 cm visoka, razgranata, svjetlozelena stabljika. Ima dlakavi listove koji se izmjenično poredani i 2-4 puta perasto razdijeljeni u mnogobrojne fine listiće. Cvjetovi tvore ravni šti bijelih glavica na vrhu stabljike. Ugodnog je mirisa.
Branje Cvate od juna do oktobra, a sabire se u junu i julu. Upotrebljavaju se cvjetovi i gonji dio stabljike kad su u punom razvoju.
Sastojci Željezo, kalij, natrij, fosfor, sumpor, tanin, akonitinsku kiselinu, eterično ulje, ahilein, cianogenetski glikozid, cineol, pinen, kariofilen, tujon, borneol, smolu, soli, mravlju i valerijanovu kiselinu.
Detaljni sastav kunice >
Upotreba
Etnobotanička
upotreba:
Biljka se u narodnoj medicini upotrebljava u tretmanu:

Absces
Antiseptik
Bol u uhu
Bol u nozi
Bubreg
Crijeva
Deodorant
Depurativ
Diaforetik
Dispepsija
Emenagog
Enteroragjia - krvarenje u crijevima
Epistaksa krvarenje iz nosa
Ekspektorant
Protiv groznice i temperature
Gastritis
Glavobolja
Hematemeza
Hematuria
Hemoragija
Hemostat - zaustavlja krvarenje
Hypochondria
Kancer
Karminative
Kašalj
Kondilom
Kožne promjene
Nervi
Oblog
Otok
Palpitacije srca
Puerperium - babinje
Reumatizam
Rane
Skorbut
Svrbež
Spazam
Stimulant
Stomak
Sudorific - za prezonojavanje
Tonik
Tuberkuloza
Upala
Upala grla

Pripravci
Unutarnja krvarenja Čaj od kunice djeluje protiv krvarenja iz hemoroida i iskašljavanja krvi.
Ako se napravi ekstrakt od 20-30 g kunice 10 dana, pa pijemo dnevno po 2-3 čašice, zacijeljuje sve unutamje rane, ma gdje one bile, a organizam se čisti od usirene i ustajale krvi.
Otečena i oboljela jetra

Kod otečene jetre, zastoja njezine funkcije i raka jetre, dnevno piti 1-2 šalice čaja od kunice pomiješanog s jednakim dijelovima kantariona (Hypericum perforatum), crnog trna (Prunus spinoza) i praha od aloja koliko stane na vršak noža.

Nesanica i slabost Protiv nesanice i opće slabosti u periodu rekonvalescencije, nakon preboIjene teške bolesti, piti navečer po 1 šoljuu čaja od 5 g kunice poparenog s 2,5 dl ključale vode.
Za jačanje i poboljšanje apetita treba piti triput dnevno po 1 kahvenu kašiku tinkture kunice
Za istu svrhu dobro je 2 velike kašike kunice popariti s 2 dl ključale vode, ostaviti poklopIjeno da se ohladi i procijediti. Pije se po 1 šolja prije jela.
Bolovi u leđima Protiv bolova u leđima piju se na dan 1-2 Salice toga čaja, koji uklanja zastoj krvi u leđima. On potiče otpor krvi, ublažuje reumatizam, lupanje srca i prenagli puls. Kod prehlade zagrijava..
Nadimahnje, bolovi i grčevi želuca i organa za varenje Čaj od svježeg lišća i cvjetova jača želudac, umiruje nervozu i grčeve želuca, crijeva, žučnog mjehura i slezene, a liječi i od malarije.
U prah stučeno i prosijano suho lišće i cvijeće uzima se triput dnevno koliko stane na vrh noža - radi jačanja i čišćenja krvi i želuca.
Nadimanje od plinova zbog loše probave odstranjuje čaj koji se priprema tako da se 1 velika kašika mješavine od po 25 g cvijeta i lista kunice, kantariona, gorke djeteline (Menythes trifoliata), lincure (Gentiana lutea) metvice paprene (Mentha piperita) i komorača (Fructus foeniculi) popari s 1 dl ključale vode, poklopljeno ostavi dok ne bude mlako pa se procijedi. Pije se triput dnevno, pola sahata prije jela.
Protiv kroničnog katara želuca koristi se čaj od po 20 g lista i cvijeta kunice, dupčaca (Teucrium chamaedrys), trave ive (Teucrium monta num), timijana i kamilice (Flores chamomillae). Priprema se i pije kao i predhodni,
Od hroničnog zatvora stolice liječi mješavina od po 20 g cvijeta kunice, kore krušine (Rhamnus frangula), ploda sene (Cassia). kamilice i rizoma zubače (Cynodon dactylon). Priprema se kao i prethodni, a pije navečer.
Protiv kamena u žučnom mjehuru djelotvoma je mješavina od po 25 g lista i cvijeta kunicet rosopasa (Chelidonium majus), smilja (Helichrysum arenarium), aniša (Fructus anisi), metvice paprene i ploda sene: 1 velika kašika te mješavine popari se s 2 dl ključale vode, poklopi i nakon 2-3 sahata procijedi. Pije se triput dnevno poslije jela.
Razne bolesti (plućn bolesti, porebrica, ospice, šarlah, mokrenje u krevet, crijevne gliste) Čaj od 10 g kunice, pomiješanog s 3 g pelina (Artemisia absinthium) ili sa 6 g kantariona i 1 velikom kašikom meda, poparen s 2,5 dl ključale vode, procijeden nakon 10 minuta, koji se pije triput dnevno po 1 šolja prije jela, liječi od svih plućnih bolesti, porebrice, ospica, šarlaha, mokrenja u krevet i čisti od glista.
Proljetna kura Sok od svježeg lišća i cvijeća uzima se kao proljetna kura: piju se dnevno 1-kašike, uz dodatak meda. To čisti krv, jača probavne organe, liječi od zakrečenja krvnih sudova, osobito u slučaju angine pectoris.
Od mladog, mehkog lišća priprema se izvrsna supa i varivo, a sitno isjeckani listovi mogu se posipati po puteru namazanom na hljebu, ili po svježe kuhanim krumpirima (proljetna kura).
Iskašljavenje i astma

Pod dugotrajnog iskašljavanja poslije upale pluća treba 1-2 minute prokuhati 10-15 g vrhova kunice s cvjetovima u 1 l vode. Pije se toplo, triput dnevno po 1 šolja, prije jela.
Dobro djeluje mješavina od po 25 g tetrljana (Marubium vulgare), kičice (Erythraea centaurium), timijana (Thymus serpyllum) i izopa (Hysoppus officinalis): 1 velika kašika te mješavine popari se s 2,5 dl ključale vode i nakon 10 minuta procijedi. Pije se toplo, ujutro i navečer po 1 šolju.
Protiv bronhijalne astme treba 3 velike kašike mješavine od po 20 g kunice, podbjela (Tussilago farfara), matičnjaka (Melissa officinalis) i cvijeta cmog šljeza (Malva silvestris) popariti s 1 l ključale vode, poklopiti i nakon 2 sahata ocijediti. Pije se triput dnevno po 1 šolja, prije jela...

Oboljenje bubrega Protiv kamenaca u bubrezima treba 3 velike kašike mješavine od po 20 g lista kunice, breze (Betula alba), medvjeđeg grožđa (Uva ursi), kukuruzne svile (Zea maydis) i peteljki višanja (Prunus cerassus) popariti s 1 l ključale vode, poklopiti i ostaviti da stoji preko noći, a sutradan odliti. Pije se umjesto vode.
Bijelo pranje žena Protiv bijelog cvijeta u žena upotrebljava se mješavina od po 40 g lista i cvijeta kunice i kamilice i po 10 g kadulje (Salvia officinalis) i lišća koprive (Urtica dioica). 4 velike kašike mješavine se popare s 1 l ključale vode. Nakon što odstoji 10 minuta, procijedi se kroz čistu lanenu krpu ili gazu. Kad se ohladi na temperaturu tijela, čajem se ispire rodnica. Istovremen se pije čaj, koji se priprema tako da se 3 velike kašike mješavine od po 25 g cvijeta i lista kunice, trave ive (Teuicrium montanum), dupčaca (Teucrium chamaedrys), kamilice (Chamomillae flos), kadulje (Salvia officinalis), divljeg mažurana (Origanum vulgare) i bijele koprive (Lamium album) popare s 1 l ključale vode. Nakon što odstoji cijelu noć poklopljeno, procijedi se i pije umjesto vode u toku dana.
Spolja Ako se čajem od kunice duže vrijeme pere tijelo, koža i se čisti od prištića, čireva i krastica. Svježe zdrobljena biljka stavlja se na prsa u povratnoj groznici, a djelotvorni su i oblozi koji se stavljaju na rane i čireve.Čaj od kunice a izvana zacjeljuje rane, a iznutra djeluje protiv glista.
Linkovi™ dr. Merim ®

Ljekoviti pripravci, kupke, čajevi, ulja za masažu::

 

Ljekovito bilje
Ljekovite biljke
latinski nazivi
Komplementarna
Medicina:
Med i pčelinji proizvodi
Akupunktura
Ljekovito bilje
Biljni preparati
Ishrana
Hidžama
Masaža
Homeopatija
Aromaterapija


Search our ads by product:
Upozorenje: sadržaji su isključivo informativnog karaktera i ne mogu zamijeniti ljekarske savjete i upute !
HealthBosnia.com - ima autorska prava na ovu stranu. Svako objavljivanje teksta ili dijelova ovog teksta je moguće samo uz saglasnost HealthBosnia.com © 1999-2016, by HealthBosnia.com ALL RIGHTS RESERVED. E-mail i kontakt